100% naturalne

Bez glutenu

Bez barwników

Chleb bez glutenu – gotowa mieszanka

Nowość
Bestseller

SKŁADNIKI

mąka bezglutenowa (z ryżu brązowego 30 %; sorgo 25,7 %; komosy ryżowej), skrobia ziemniaczana, cukier trzcinowy, zakwas ryżowy w proszku 4,3 % (mąka ryżowa, kultury bakterii mlekowych), drożdże suszone, sól himalajska, błonnik ziemniaczany, błonnik Psyllium (Babka jajowata), koncentrat białka bobu. Produkt może zawierać gorczycę, sezam.

WARTOŚCI ODŻYWCZE na 100g/ml produktu

wartość energetyczna 1496 kJ / 353 kcal
tłuszcz 2,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
węglowodany 71 g
w tym cukry 6,4 g
błonnik 5,7 g
białko 9,7 g
sól 1,9 g

*KTN – kwasy tłuszczowe nasycone
**Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)

OPIS

To zdrowa i pełnowartościowa alternatywa dla gotowego chleba. Jego receptura została opracowana przez dietetyka.  Odpowiednio dobrane składniki mieszanki, w tym zakwas ryżowy to gwarancja udanego wypieku chleba z chrupiącą skórką i delikatnym miąższem.

Sposób przygotowania:
1. Do mieszanki dodaj 55 ml oleju i 350 ml wody (woda nie może być za ciepła, aby nie zniszczyć drożdży). Wymieszaj składniki łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy.

2. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do foremki, przykryj ściereczką i pozostaw w temperaturze pokojowej na ok. 40 min. do wyrośnięcia.

3. Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C, (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz chleb przez 45 minut. Następnie wyjmij chleb z foremki i dopiecz na blasze przez 10 minut.

4. Chleb jest upieczony, gdy włożona w niego wykałaczka jest sucha. Chleb kroimy po ostygnięciu.

Gramatura: 405 g / 1 bochenek