Kasza jaglana

Jakże popularne, lecz często niedoceniane polskie zboże. Bardzo cenny składnik, który powinien znaleźć się w każdej kuchni.

Walory kaszy jaglanej:

  • Kasza jaglana wspiera odporność, oczyszcza organizm z toksyn oraz obniża poziom cholesterolu.
  • W porównaniu do pozostałych zbóż zawiera ona mniej błonnika pokarmowego, dlatego jest bardzo dobrym składnikiem diety lekkostrawnej.
  • Wyróżnia się dużą zawartością żelaza, cynku, miedzi oraz witamin takich jak B1, B2, B6.
  • Ponadto ma charakter zasadowy i nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię,  z dietą bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość.
  • Posiada właściwości antywirusowe. Zmniejsza stan zapalny błon śluzowych – jest dobrym domowym lekarstwem na katar.
  • Kasza jaglana zawiera krzemionkę, która poprawia mineralizację kości.
  • W kaszy odnajdziemy też duże ilości witaminy E i lecytyny, która istotnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi.
  • Posiada antyoksydanty – wychwytuje i neutralizuje wolne rodniki obniżając tym samym stres oksydacyjny.

Kasza jaglana BIO jest podstawą Szybkiego Dania w stylu orientu, które dzięki recepturze opracowanej przez dietetyków i szefów kuchni jest pełnowartościowym, aromatycznym i zdrowym posiłkiem oraz źródłem błonnika pokarmowego.

Wróć do poprzedniej strony